اورلود چیست و چه کاربردی دارد؟ احتمالا بارها این کلمه را شنیده اید اما شاید با کاربرد آن اشنایی نداشته باشید و یا اطلاعات کمی در این زمینه داشته باشید، در این مقاله قصد داریم درباره اورلود و کاربرد آن در یخچال و کولر صحبت کنیم.
اورلود چیست؟
اورلود یا OLP که مخفف کلمه (overload Protector) به معنای محافظ اضافهبار است، قطعه ایست که در بسیاری از لوازم خانگی الکترونیکی برای جلوگیری از آسیب به آنها، سوختن و خطرات احتمالی پیشبینی نشده تعبیه می گردد.
انواع اورلود و نحوه کارکرد آن
اورلود (overload) به دو صورت حرارتی و مغناطیسی وجود دارد که بسته به شرایط و با توجه به نوع وسیله یا دستگاه موردنظر، از یکی از انواع اورلود استفاده می شود. به طور مثال اورلود یخچال فریزر، اورلود کولر گازی و… از جمله اورلودهای شناخته شده هستند که تعمیرکارن باتجربه با آنها سر و کار داشته و کار کرده اند.
اورلود حرارتی
اورلود حرارتی ساختاری شبیه به ساختمان یک بی متال دارد که بهصورت سری در مدار بسته میشود و در صورت بالا رفتن حرارت به هر دلیل، جریان را قطع میکند تا شرایط به حالت عادی برگشته و دوباره اجازه عبور جریان را صادر کند. اما بی متال چگونه کار میکند؟
همانطور که در شکل زیر میبینید، بی متال از دو فلز غیر همجنس تشکیل شده است که وقتی این دو فلز گرم شوند، انبساط یافته و تغییر حالت می دهند. باتوجه به متفاوت بودن فلزات، میزان انبساط آنها نیز متفاوت با یکدیگر بوده و سبب جدا شدن اتصال یا کنتاکت اورلود می شود و جریان را قطع میکند. تا زمانی که تیغه های فلزی اورلود سرد نشده و به حالت نرمال نرسند، جریان قطع خواهد ماند. این ساز و کار درواقع یک محافظ حرارتی است که در بیشتر وسایل الکترونیکی کوچک و بزرگ تعبیه می شود. مثلاً در سشوار هم یک بی متال وجود دارد که در صورت بالا رفتن حرارت المنت به هر دلیلی جریان را قطع میکند.
اورلود مغناطیسی
نوع مغناطیسی اورلود بوبینی است که در اثر عبور جریان زیاد (بیشتر از حد تنظیم شده) شدت میدان مغناطیسی آن به حد لازم برای انجام عمل مکانیکی قطع مدار رسیده و مدار را قطع میکند. از این نوع اورلود در کلیدهای خودکار نیز جهت حفاظت در برابر خطای اتصال کوتاه استفاده میشود. میدانیم که یک اتصال کوتاه باید سریع قطع شود، بنابراین در چنین موقعیتی نمیتوان از رله اضافه باری (حرارتی) استفاده نمود، چون گرم شدن بی متال رله به یک زمان نسبتاً طولانی نیاز دارد.
این رله از یک هسته مغناطیسی که اطراف آن چند دور سیم پیچیده شده، تشکیل گردیده است. عبور جریان اتصال کوتاه باعث مغناطیس شدن و جذب اهرم قطع میشود. این رله را بهطور مجرا بهندرت مورد استفاده قرار میدهند و در کلیدهای خودکار از آنها به همراه رلههای حرارتی بهره میگیرند. به این ترتیب قطع مغناطیسی در صورت بروز اتصال کوتاه، مدار را فوراً قطع نموده و مانع از سوختن قطعهی بی متال میشود.